.Britt Palema - It All Comes To An End

Brittans tävlingskarriär är över vilket också innebär att uppdateringar på hemsidan upphör från och med nu, Det har verkligen varit fantastiska år med mycket glädje, massor av minnen och härliga upplevelser. Jag har under de senaste veckorna försökt sammanställa allt material som jag har samlat på mig under åren. Resultatet blev filmen Britt Palema - It Al Comes To An End. Filmen samt många av Brittans lopp ligger på hennes YouTube kanal som man hittar här. Nu är det bara att hoppas att Brittans alla avkommer ger lika mycket glädje i framtiden som hon själv har gjort. Tack för alla dessa år!! /Martin


Filmen om Brittans karriär på tävlingsbanan.

The End - Brittan till avel!

Efter Brittans senaste, vilket skulle visa sig vara hennes sista start, blev hon sjuk och det tog ganska lång tid innan hon återhämtade sig. Under den perioden togs beslutet att Brittan skulle få sluta tävla och gå till avel. Jag måste erkänna att det känns lite vemodigt att det nu är slut. Samtidigt har vi fått uppleva massor av fantastiska stunder. Totalt blev det 13 segrar på 74 starter och 1.089.101 kr insprunget. Bland meriterna hittar vi bl.a. två V75 segrar och två V86 segrar. Dessutom seger i Smålandsmästaren 2016 där hon satte banrekord och svarad för ett fantastiskt lopp, kanske karriärens bästa. Som sagt, minnena är många och man kommer att sakna Brittan på travbanan med hennes otroliga startsnabbhet och hennes vilja att alltid göra sitt bästa. Tack för allt fina Brittan!!

Nu startar ett nytt liv för Brittan och förhoppningsvis kommer vi att få se massor av "mini Brittor" på tävlingsbanorna i framtiden. Hon är betäckt och konstaterad dräktig med Monark Newmen. En otroligt spännande kombination i mina ögon och om allt går bra så kommer Brittans första föl att födas i slutet av mars. Förövrigt har hon det just nu fantastiskt bra i en hage vid havet tillsammans med de andra fölstona på Fredriks gård. Det är hon väl värd!

Om man vill uppleva några av de bästa stunderna igen så ligger många av loppen ute på Brittans YouTube kanal som man hittar här.


Brittan, vid karriärens sista seger på Mantorp den 25/8 2017.


Monark Newmen blir, om allt går bra, pappa till Brittans första föl.

Ny galopp för Brittan i Halmstad!

Återigen blev det antiklimax när Brittan återigen gjorde bort sig med galopp i Halmstad. Annars såg Brittan väldigt laddad och fin ut innan start. När bilen släppte fältet hade hon inga som helst problem att svara upp ledningen trots att det såg ut som att Stefan inte körde speciellt mycket på henne. Det är bara att konstatera att hon är mycket, mycket rappare barfota. När sedan Stefan skulle ta upp och släppa till Ultimate Wine så svarade tyvärr Brittan ännu en gång med galopp. Även om hon inte gillar när man tar i henne så brukar det fungera om man är lite försiktig. Därför är man lite förvånad över de två senaste galopperna då det sett ut från sidan att båda kuskarna varit medvetna om problemet och därför varit lite extra försiktiga. Vi år komma igen helt enkelt även om man blir lite bekymrad över Brittans uppträdande i de två senaste starterna.

 Resultat från loppet hittar du här.


På söndag blir start i Stoeliten på V75 och Top 7 för Brittan.

Start i Stoeliten på V75 i Halmstad den 3/3!

Inga fel på Brittan efter senaste starten. Ny start i Stoeliten på lördag. Lopp 9, V75-5 och Top 7, beräknas starta kl. 17:50. Förstapriset ligger på 125.000 kr och distansen är 1640 meter. I sulkyn denna gång sitter Stefan Söderkvist. Spår 2 är bra men motståndet är stentufft. Bland motståndarna hittar vi Fredrik med Ultra Bright samt flera andra stjärnston. Vi får hoppas på att banan tillåter barfotakörning även om det känns lite tveksamt i dagsläget då vintern har kommit till hela Sverige. Om Brittan tjänar en fin peng så får vi var nöjda.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 9, V75-5 och Top 7 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Travronden  Expressen  V75 Guiden  Spelguiden  Dagens Spel  Sulkysport  Travronden fredag  Aftonbladet  Mittmedia  TT  Travnet  Expressen fredag

Galopp för Brittan på Jägersro!

Tyvärr verkade Brittan inte på humör alternativt så var det något som störde henne i kvällens start på V86 och Jägersro. Redan på väg upp till startbilen så tog hon några galoppsteg vilket inte är likt henne. När sedan bilen släppte fältet så öppnade hon snabbt men kom inte förbi ett par framförvarande hästar. När Robin sedan tog lite i henne för att söka sig neråt i banan så svarade hon med galopp. Vet inte om det berodde på det eller något annat. Dock aldrig kul med galopp men förhoppningsvis så var det ändå bara ett olycksfall i arbetet. Vi får se vad Robin/Fredrik säger men vi får hoppas att det inte är något fel på Brittan och då blir säkert nästa start i mars och då är barfotaförbudet hävt om banan så tillåter. Vi bryter ihop och kommer igen helt enkelt.

 Resultat från loppet hittar du här.


På onsdag startar Brittan i ett sprinterlopp på V86.

Start på Jägersro och V86 onsdag den 8/2!

Dags för ny start, denna gång på Jägersro. Brittan går ut i lopp 6, V86-1, som är öppet för hästar som har tjänat 400,001-1.230.000 kr. Distansen är 1640 meter och denna gång är det Robin i sulkyn. Förstapriset ligger på 70.000 kr och beräknas starta kl. 20:30. Brittan har lottats till spår fyra vilket är jättebra. Dock är det fortfarande skor på och Fredrik ser detta mer som att få ytterligare ett lopp i kroppen innan barfotaförbudet hävs den 1 mars. Därför ska vi inte ha några större förhoppningar denna gång även om Brittan känns jättefin i träning.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 6 och V86-1 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Dagens Spel  Travronden  Spelguiden  Expressen  Vi Tippa  Tipsaren  Sulkysport  Aftonbladet  Travnet

Brittan oplacerad på Åby!

Brittans årsdebut blev väl lite sämre än förväntat när hon blev oplacerad på Åby. Hon öppnade som vanligt snabbt bakom bilen men Mr Pellegrino var ännu snabbare och när denne i sin tur släppte till Sahara One in i första sväng så hamnade Brittan i tredje par invändigt. Tempot blev bra i täten med 09,0 första 500 meterna och varvning på 11,7. Brittan såg fin ut och in på upploppet så styrde Fredrik ner på open stretch. Dock så bet det ingenting i avslutningen utan Brittan tappade i stället in mot mål och skar mållinjen som sista häst på 1.12,9 efter 13,3 sista halvvarvet. Trots att hon inte var speciellt långt efter vinnaren så borde hon nog ha kunnat lite bättre. Dock lär hon gå framåt med loppet i kroppen och om knappt en månad så får man köra barfota igen. Då får vi nog se en helt annan Brittan.


Brittan tappade lite till slut i årsdebuten på Åby.


Resultat från loppet hittar du här.


På torsdag är det dags för årsdebut för Brittan.

Årsdebut på Åby torsdag den 8/2!

Efter 3 månaders uppehåll från tävlandet så är det dags för årsdebut för Brittan. På torsdag blir det start på Åby i ett lopp som är öppet för hästar som har tjänat 470.001-1.210.000 kr. Lopp 4, V64-1, beräknas starta kl. 19:30 och har ett förstapris på 35.000 kr. Distansen är 1640 meter och Brittan har lottats till spår 1. Frågan är om Fredrik kan/vill svara ut mycket startsnabba Mr Pellegrino i början. Hursomhelst så lär det bli en bra position utan att man behöver offra alltför mycket krut i starten. Eftersom det är open stretch på Åbytravet så ska det mycket till om Brittan ska bli instängd loppet igenom även om det inte blir spets. Dock ska vi nog ligga lite lågt denna gång då Brittan säkerligen behöver loppet i kroppen efter uppehållet. Dessutom är det barfotaförbud vilket också minskar chanserna. Men förhoppningen är i alla fall en fin slant.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 4 och V64-1 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Travronden  Dagens Spel  Spelguiden 
V75 Guiden  Expressen  Vi Tippa  Aftonbladet  Travnet

Brittan fyra på Kalmartravet!

Om Fredrik inte ändrar sig så gjorde Brittan årets sista start igår på Kalmartravet. Brittan öppnade snabbt som vanligt men som väntat kunde hon inte ta sig förbi Harry Haythrow. Fredrik försökte backa ner i rygg men tyvärr så stängdes luckan till och när Fredrik försökte backa ytterligare så galopperade Brittan. Hon ställde sig dock ganska snabbt men tappade ändå en hel del. Fredrik körde sedan ikapp fältet på innerspår där Brittan blev kvar ända in på upploppet då Fredrik flyttade ut henne ett spår. Hon spurtade helt ok och tog sig förbi en häst och när Dreams Take Time galopperade så kom hon i mål som fyra på tiden 1.13,1. Med tanke på den tuffa öppningen och galoppen så gjorde Brittan ett bra lopp och hon var trots allt inte långt efter tätduon i mål. Man ska också ha i åtanke att hon mötte flera etablerade gulddivisionshästar.


Brittan vid säsongens enda seger på Mantorp i augusti.


Resultat från loppet hittar du här.


Hemmabanan Kalmar står på programmet för Brittan på fredag.

Start på hemmaplan på fredag 8/11!

På fredag går Brittan ut i snabbloppet över 1640 meter på Kalmartravet. Lopp 6, V64-3, beräknas starta kl. 20:03 och har ett förstapris på 35.000 kr. Bara sex hästar till start men ändå ett ganska tufft motstånd. Brittan har dessutom, sin vana trogen, dragit det sämsta utgångsläget. Det blir ändå kul att se vad hon kan göra mot "snabbloppsrävarna".

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 6 och V64-3 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Spelguiden  Dagens Spel  Travronden  Sulkysport  Expressen  Tipsaren  Aftonbladet  Vi Tippa  Östra Småland  Travnet

Blek Brittan oplacerad på Jägersro!

Tyvärr så kunde Brittan inte upprepa sin fina insats när hon blev oplacerad på Jägersro igår kväll. Som vanligt öppnade hon blixtsnabbt bakom bilen och en bit in i första kurvan så satt hon i spets. De första 250 meterna öppnades efter snabba 03,1 men efter det fick Fredrik lugna ner tempot. Brittan kom till halvvarvet på 09,7 och varvet på 12,4. Mitt i sista sväng så var hon fortfarande i ledningen men tyvärr var intrycket inte det bästa och in på upploppet var hon en slagen häst. Hon tappade ganska mycket på vinnaren sista biten och kom i mål som sjua, först utanför pengarna, på tiden 1.11,8 efter 10,5 sista halvvarvet. Om det var den snabba öppningen som satt i benen eller något annat som störde Brittan låter jag vara osagt. Men hon har gjort bättre lopp i karriären.

Resultat från loppet hittar du här.


Brittan saknades på målfotot när hon blev oplacerad på Jägersro.


Brittan fortsätter att ha otur i spårlottningen, spår 8 denna gång.

Ny start på V86 och Jägersro nu på onsdag 8/11!

Ännu ett sprinterlopp väntar för Brittan på Jägersro på onsdag. Lopp 6, V86-1, är öppet för hästar som har tjänat 566.001-1.200.000 kr och beräknas starta kl. 20:30. Förstapriset ligger på 70.000 kr och Brittan står väldigt bra inne i loppet. Med tanke på den senaste insatsen så hade man trott på ganska bra chans med ett vettigt läge. Men tro det eller ej, Brittan har återigen lottats till ett uselt läge. Denna gång längst ut på vingen vilket givetvis drar ner förhoppningarna ordentligt.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 6 och V86-1 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Spelguiden  Travronden  Dagens Spel  Expressen  Vi Tippa  V75 Guiden  Expressen onsdag  Tipsaren  Sulkysport  Aftonbladet  ATG  NTM  Travnet  TT

Brittan fyra på Jägersro!

Brittan var återigen sitt gamla jag när hon blev fyra på Jägersro under onsdagskvällen. En blixtrande start av Brittan och lite oväntat så satt hon i ledningen redan innan första kurvan. Fredrik valde sedan att släppa till Pajas Face efter ca 300 meter. Tempot i täten var högt med 08,6 första 500 och 10,8 första varvet på den inte alltför lättsprungna banan. Brittan såg laddad ut och Fredrik letade lucka när man började närma sig upploppet. Tyvärr för vår del så blev hon kvar bakom ledaren hela vägen in i mål och fick nöja sig med fjärdeplatsen på tiden 1.11,2 efter 10,5 sista halvvarvet. Bomullen satt kvar i öronen och Brittan hade nog vinstkrafter sparade när mållinjen passerades. Hon såg väldigt fin ut och det lös verkligen form om henne.

Resultat från loppet hittar du här.


Brittan fastlåst som fyra bakom tätduon med krafter kvar.


Start på V86 och Jägersro. Men återigen ett dåligt utgångsläge tyvärr.

Start på V86 och Jägersro onsdag den 18/10!

Ny start för Brittan men återigen ett dåligt läge (spår 7). Börjar bli lite tröstlöst, hur mycket otur kan man ha i spårlottningen... Distansen är i alla fall bra, 1640 meter. Men med hyggligt motstånd och iskallt läge så kan man bara ligga lågt. Lopp 6, V86-1, är öppet för hästar som har tjänat 585.001-1.700.000 kr och beräknas starta kl. 20:30. Förstapriset ligger på 60.000 kr.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 6 och V86-1 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Travronden  Spelguiden  Dagens Spel  Expressen  V75 Guiden  Vi Tippa  Expressen onsdag  Tipsaren  Aftonbladet  NTM  Sulkysport  Travnet  TT

Omöjlig uppgift för Brittan på Solvalla!

Söndagens lopp på Solvalla blev ingen rolig historia. Brittan hamnade omöjligt till i starten från sitt dåliga läge och Fredrik fick snällt backa sig sist. Att sedan den stora favoriten I Love Paris satt tidigt i ledningen gjorde att tempot blev lugnt och bäddade för en väldigt snabb avslutning. Fredrik gick med i spåren på sista långsidan men ryggarna var inte dom bästa och in på upploppet var det långt fram till täten. Brittan spurtade hyfsat även om hon tröttnade lite den sista biten vilket gjorde att hon tappade den sista prisplaceringen och kom i mål som åtta på 1.12,7 efter 10,5 sista halvvarvet. Även om det blev ett omöjligt lopp så var väl prestationen inte en av hennes bästa. Vi får helt enkelt glömma det här loppet och hoppas på lite bättre startspår i framtiden. Hon gillar ju trots allt bäst när hon får vara med där framme direkt.


Brittan (skymtar längst ut) var chanslös i den snabba avslutningen.


Resultat från loppet hittar du här.


Brittan har återigen lottats till ett knepigt utgångsläge i Stoeliten på söndag.

Start i Stoeliten på Solvalla söndag den 1/10!

Dags för start igen. På söndag åker Brittan till Solvalla för start i Stoeliten och V75. Lopp 11, V75-7 och DD-2, är Giant Diablos Lopp och beräknas starta kl. 17:08. Förstapriset ligger på 200.000 kr. Tyvärr fortsätter oturen i spårlottningen och denna gång är det spår 11 som gäller. Dessutom är det några riktigt fina ston med så förhoppningarna är väl inte alltför stora trots favoritdistansen 1640 meter. Vi får hoppas på lite flyt och att Brittan tjänar en fin slant.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 11, V75-7 och DD-2 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  V75 Guiden  Spelguiden  Sulkysport  Travronden  Dagens Spel  Aftonbladet  NTM  TT  Travnet  Vi Tippa

Brittan trea i Vaggeryd!

Brittan fick ett riktigt tufft lopp när hon blev trea i Vaggeryd under söndagseftermiddagen. Innan bilen släppte fältet så såg Brittan väldigt laddad ut, hon konstrade en del med huvudet och det kändes som att det tog ett tag innan hon accelererade när bilen släppte fältet. Det blev en våldsam öppning och Brittan blev hängande i femtespår genom halva första svängen innan hon till slut kom ner utvändigt ledaren efter ca 400 meter. Tempot var högt och man varvade på 11,0 på en bana som inte är känd för sin snabbhet. På sista bortre långsidan attackerade Bullyoung från andra par utvändigt. Brittan var chanslös att svara men tog sig ändå förbi ledaren och favoriten Broadway Appolo mitt i sista kurvan. In på upploppet kämpade hon storstilat ända in i mål och fast hon fick släppa förbi sig ytterligare en häst så gjorde hon en mycket stark insats som trea på tiden 1.11,8. Helt enkelt ett riktigt topplopp av Brittan.


Brittan fick kämpa hårt för tredjeplatsen i Vaggeryd. Se loppet igen.


Resultat från loppet hittar du här.


På söndag ska Brittan försöka försvara sin titel i Smålandsmästaren.

Start på Vaggeryd söndag den 10 september!

På lördag ska Brittan försöka försvara sin titel som Smålandsmästare. Loppet är öppet för hästar som har tjänat 500.001-1.200.000 kr och distansen är 1640 meter. Lopp 5, V5-3, beräknas starta kl. 15:26 och har ett förstapris på 50.000 kr. Bara sju hästar till start men Brittan har återigen lottats till ett lite sämre spår. Från spår 6 minskar chanserna att ta sig förbi favoriten Broadway Apollo från start. Men Fredrik lär säkert göra ett allvarligt försök. Brittan trivs annars ypperligt på Vaggeryd där hon har en vinst och fyra andraplatser på fem försök, Dessutom slog hon banrekord vid segern förra året.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 5 och V5-3 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Travronden  ATG

Vinst för Brittan på Mantorpstravet!

Brittan tog årets första seger när hon vann den första V65 avdelningen på Mantorptravet vid lunch idag. Brittan startade sin vana trogen snabbt bakom bilen och i en väldigt snabb öppning (var uppe i 59 km/h en bit) så fick hon ta över spets efter ca 300 meter. Därefter fick Fredrik bestämma efter behag fram till varvet från mål då favoriten Mellby Collector kom upp utvändigt och började trycka upp farten. Brittan såg dock väldigt fin ut och var fortfarande i ledning in på upploppet. Ca 100 meter från mål började krafterna att sin och hästarna bakifrån närmade sig. Men närmare en än halv längd kom inte konkurrenterna och Brittan tog därmed sin första årsseger på tiden 1.13,6 efter 11,8 sista varvet på en inte alltför snabb bana. Vinsten var värd 25.000 kr och Brittans prestation var riktigt bra med tanke på att hon inte har startat på ett tag. Nu är siktet inställt på att försvara sin titel som Smålandsmästare på Vaggeryd den 10/9.


Resultat från loppet hittar du här.


Brittan i fin stil in mot mål. Klicka på bilderna för förstoring.Sagt efter loppet:

Fredriks hemsida  Travronden  Östgöta Correspondenten


Trots lunchtrav så var det några tappra delägare på plats.


Äntligen seger för Brittan igen! Se lopp och segerintervju igen.


Brittan gör comeback när hon går ut i V65-1 på Mantorp på fredag.

Lunchstart på Mantorp och V65 fredag den 25/8!

Brittan är fit for fight igen och comebacken sker på Mantorp på fredag i ett lunchlopp som är öppet för hästar som har tjänat 240.001-1.100.000 kr. Lopp 1, V65-1, beräknas starta kl. 12:45 och har ett förstapris på 25.000 kr. Brittan har ännu en gång lottats till ett knepigt utgångsläge och spår 7 är givetvis inte optimalt. Motståndet är väl inte av allra yppersta klass men med tanke på läge och att hon kanske behöver ett lopp i kroppen innan toppform får man nog ligga lite lågt denna gång.

Banprogrammet går att ladda ner här.
Startlistan till lopp 1 och V65-1 hittar man här.

Läs hur media tippar:
Banprogram  Dagens Spel  Travronden  Spelguiden  Travnet  Vi Tippa